Великдень 2019 — велике і світле свято, яке символізує оновлення та радість. Піст в останній тиждень перед Великоднем вважається найбільш суворим і жорстким. Politeka розповість, як правильно провести останній тиждень посту, на що звернути увагу і що категорично не можна робити

Останній тиждень перед Великоднем 2019 (22-27 квітня) закінчує Великий піст і присвячений спогадам про останні земні дні життя Ісуса Христа. Називається він Страсна седмиця, або Червона, Свята, Біла та Чиста седмиця.

В піст в останній тиждень перед Великоднем відбуваються найбільш тривалі служби в церквах, в яких розповідають про мирське життя Христа, про його настанови, розп’яття, страждання і поховання. Також церковні настанови акцентують увагу вірян на терпінні і умиротворенні.

Увесь Страсний тиждень християни готуються до Великого дня, кожен у піст в останній тиждень перед Великоднем виконує свої завдання і обов’язки. Тиждень перед Великоднем 2019 найбільш особливий і важливий для християн, кожен його день вважається святим днем. Тому, щоб наголосити на особливості і важливості кожного дня Страсного тижня, до його назви додають слово «великий» — Великий понеділок, Великий вівторок тощо.

успение богородицы, церковь, храм, молитва, свечи, православие

Піст в останній тиждень перед Великоднем 2019

Як слід поводитись у піст в останній тиждень перед Великоднем

Існують особливі приписи і обряди в піст в останній тиждень перед Великоднем, правдивість яких віряни не піддають найменшому сумніву. Практично всі звичаї святкування та обряди на Великдень не змінилися за багато століть. Однак чи правильно ми сьогодні поводимось, коли настає піст в останній тиждень перед Великоднем 2019, — цьому питанню варто приділити особливу увагу. Весь Страсний тиждень, коли Ісус Христос наближався до розп’яття на хресті, віряни дотримуються найбільш суворого посту.

»Четыре часа ада»: бойцы ВСУ рассказали о бое, который скрывали от украинцев

Найбільш суворим і скорботним днем ​​у піст в останній тиждень перед Великоднем віряни вважають Страсну п’ятницю. Саме в п’ятий день тижня згадують про страждання Христові, коли Ісус пройшов хресний шлях на Голгофу, його тіло піддали смертним муках і він загинув на хресті.

Усю Страсну седмицю 2019 не дозволено віддаватись розважальним настроям, танцювати і співати. У піст в останній тиждень перед Великоднем належить відвідувати церковну службу і максимально очиститись до Великого свята Великодня — 28 квітня. Останній тиждень перед Великоднем 2019 є знаменним періодом підготовки перед найважливішим святом всіх християн.

Віряни повинні пам’ятати, коли останній тиждень посту перед Великоднем, що можна їсти і що дозволено робити, а що слід уникати. У Страсну седмицю належить усі свої справи скерувати на підготовку до Великого дня — Великдень 2019. Максимально направити свої думки на розуміння, про жертву, яку зробив Христос заради людства. Усі господарські справи варто закінчити до Чистого четверга, оскільки вже зі Страсної п’ятниці суворо забороняється шити, прати і прибирати.

Крім того, п’ятий день Страсної седмиці передбачає цілковиту відмову від їжі, але можна пекти паски. Вважається, що хліб, який спекли у Страсну п’ятницю, ніколи не засохне і не покриється цвіллю.

пост

Піст в останній тиждень перед Великоднем 2019

Піст в останній тиждень перед Великоднем 2019 за дням: що можна їсти

У піст в останній тиждень перед Великоднем 2018 заборонено їсти м’ясо, рибу, яйця, молочні продукти і рослинне масло, вживати алкоголь. У цей період потрібно відвідувати храм, молитись і очищати душу, оскільки цей період присвячений не тільки відмові від їжі, але і думкам про те, що робив Син Божий в останні земні дні свого життя.

У Великий піст головне вчасно їсти перші і другі страви в гарячому вигляді. Важливу роль у дотриманні посту грають домашні соління і квашення, мариновані овочі, домашні соки і варення. Також заздалегідь роблять заморожені напівфабрикати як гриби, ягоди, овочі. Сушать петрушку, селеру, кріп та інші прянощі, які потім додають майже в усі страви. Оскільки меню поста переважно просте, то «родзинку» вносять за допомогою таких заготовок. У піст в останній тиждень перед Великоднем 2019 за приписами віряни дотримуються посту другого ступеня, тобто — сухоядіння.

Рекомендується їсти раз на добу, а саме — увечері. У Страсний тиждень їжа не заварюється, не вариться і, звичайно ж, не смажиться. А в п’ятницю і суботу слід повністю утриматись від їжі.

У Великий понеділок — 22 квітня починається найсуворіший піст. Дозволено їсти лише хліб, фрукти і овочі, а за монастирським статутом — цілковита відмова від їжі.

У Великий вівторок — 23 квітня можна вживати сиру їжу без олії.

Велика середа — 24 квітня знаменується тим, що вживають сиру їжу без масла.

У Великий четвер — 25 квітня зазвичай усі християни причащаються. У цей день заведено класти на стіл хліб і освячену сіль.

Велика п’ятниця — 26 квітня. Вірянами особливо шанована п’ятниця перед Великоднем, що не можна робити і їсти в цей день — суворо дотримується. Так, до виносу Плащаниці в церкві заборонено взагалі вживати будь-яку їжу. У ніч на Страсну п’ятницю заборонено спати, а належить молитись.

У Велику суботу — 27 квітня закінчують фарбувати яйця і збирати великодній кошик — печуть паски, запікають м’ясо і рибу. Можна поїсти один раз гарячу рослинну їжу без олії. Увечері відбувається Свята літургія святвечора, після якої оголошують благу звістку про Христове Воскресіння: «Христос воскрес, воістину воскрес». У суботній вечір закінчується Великий піст. З Великоднем всі заборони Великого посту закінчуються, на зміну їм приходить час Великого свята зі споживанням вина, сімейними веселощами та щедрим столом.

Що не можна робити на Великдень 2019: традиції і заборони

Приписи, що не можна робити на Великдень, найсуворіші і їх слід дотримуватись усім християнам. Варто звернути увагу, що вже в період, коли настає останній тиждень перед Великоднем, у церквах заборонено проводити таїнство хрещення і вінчання, вступати у шлюб. Також у Страсний тиждень не святкують дні святих.

Коли настає Великдень 2018, усі заборони Великого посту закінчуються. Однак прикмети на Великдень, як поводитись, що можна і не можна — ніхто не відміняв. Адже це найбільш світле і шановане свято всіх християн, тому варто особливу увагу звернути, що не можна робити на Великдень 2019.

Пост в последнюю неделю перед Пасхой 2018

Піст в останній тиждень перед Великоднем 2019

Напередодні Великодня, із суботньої ночі до ранку неділі, заборонено вдаватись до плотських утіх і об’їдатись, розпивати спиртне, голосно веселитись, лихословити, розпускати плітки і лаятись. Цей час призначений для молитов.

У Великдень не можна сумувати і лаятись із будь-ким. У цей світлий день необхідно радіти, пригощати друзів, близьких і просто перехожих, запрошувати до себе в гості і навідувати стражденних. Заборонено скупитись на будь що.

Вважається, що до Великодня краще не відвідувати кладовище. Оскільки саме в цей день душі померлих сидять за одним столом із Богом, а якщо їх викликати звідти, вони не зможуть знайти дорогу назад до наступного року. Поминають покійних через тиждень після Великодня.

Не можна викидати те, що було освячене в церкві. Відходи слід спалити, наприклад, на дачній ділянці або закопати там, де по них не тупцюватимуть люди і тварини.

Крім усього, у Великдень не можна працювати і займатись хатніми справами. Цей день варто присвятити відпочинку в колі сім’ї.

Нагадаємо, як прикрасити будинок на Великдень 2019: ідеї пасхального декору.

Как повідомляла Politeka, як прикрасити паску: рецепт глазурі і декор.

Также Politeka писала, як святкувати Чистий четвер 2019: звичаї, прикмети і змови.